
Word de “Best Friend” van je verlangen
Heb je jezelf weleens afgevraagd wat de reden is waarom je het contact met je verlangen bent verloren? Wat heeft gemaakt dat je je dromen, die je soms al van jongs af aan bij je draagt, hebt opgegeven? En waarom je, hoewel je af en toe geïnspireerd raakt door (succes)verhalen van anderen, jezelf na een tijdje terugvindt in exact hetzelfde leven als daarvoor? Ondanks je poging “dingen te veranderen?”
Ik heb daar over nagedacht.
En kwam er achter dat het niet voldoende is alleen maar een verlangen helder te krijgen. Omdat er vrijwel direct een heel arsenaal aan bezwaren opkomt. En angsten. Oude pijn niet te vergeten. Om maar te zwijgen over ongeduld. Passiviteit. Gebrek aan support. Door de bomen het bos niet zien. Frustratie. Inertie. De lijst is lang.
En ik kwam erachter dat dit zo hoort. Dat het niet anders kan. Ik leg onder andere via de tekst hieronder, via mijn blogs en natuurlijk in de Dives uit “waarom dat is”.
De “Best Friend”
Het worden van de “Best Friend” van je verlangen houdt in dat je jezelf inzet om enerzijds dat wat opkomt tijdens je duik aan pijn en ongemak, onder ogen te zien. En dat je leert hoe je blokkades kunt doen oplossen. Of transformeren.
Anderzijds dat je jouw sterke kanten laat empoweren. En ik zeg “laat”, omdat je gaat begrijpen dat empowerment begint via de weg van buiten naar binnen. En dat je jezelf laat onderrichten in onder andere ontwikkelingspsychologie. En dit gaat waarderen. Want ook hier loopt de weg van buiten naar binnen. Je leert het via een bron buiten je.
Ik laat je zien hoe dit werkt. Hoe je dit jezelf vervolgens eigen maakt. Via tekst, creatieve opdrachten. En meditatie.
Zo ontstaat er ruimte om je verlangen opnieuw in het vizier te krijgen. In je binnenwereld. Want daar leeft het. Intact. En wacht om zich uit te drukken. Wacht op jou.
Slow Soul Diving ondersteunt dit proces via een Dive. Via vele Dives. En ik zet je aan tot ervaringsgericht leren. Creativiteit. Meditatie. En oefening.
Zo wordt iedere Dive Jouw Dive. Zo word je zelf de “Best Friend” van je verlangen.
Wie had dat gedacht?
“Durf jij het pad zich weer te laten ontvouwen?”
Ik kom je een duwtje in de goede richting geven
Kijk eens terug naar afgelopen week. Waar was je mee bezig?
- je werk
- je relatie
- je gezin
- jezelf?
Waar zat je met je aandacht?
- was je bezig met je partner? En probeerde je duidelijk te krijgen wat hij of zij aan het doen was? Of zou moeten doen of laten. Zodat…
- zat je vast in jezelf? In je hoofd. Of een persoonlijk ongemak. Terwijl je niet wist wat je wilde. En probeerde je zin aan alles te geven. Door “druk bezig te zijn”. En rende je van hot naar her? Of kwam je nergens toe?
Het contact maken je verlangen is een kunst. Weten wat je wilt, en daar ook echt stappen in zetten, is niet vanzelfsprekend. Je bent vaak bezig met bovenstaande. En tegelijkertijd speelt altijd je verlangen op de achtergrond een rol. En wil je jezelf openen voor nieuwe mogelijkheden. En “ja” zeggen naar dat wat met je resoneert.
Tja, de zoektocht naar je verlangen heeft soms een lange weg nodig. Hoe is dat zo gekomen?
Terugtrekking
Wanneer je naar binnen kijkt, zal het je opvallen dat je jezelf vaak zowel fysiek als op gevoelsniveau terugtrekt, wanneer jouw verlangen in de buitenwereld niet goed ontvangen wordt.
Je uit bijvoorbeeld een wens. En…
- de ander kijkt weg
- maakt er iets anders van
- gaat er met jouw idee vandoor
En als je verlangen wel ontvangen wordt, ben je zo blij, dat je vergeet dat het verlangen uit jou komt. En richt je jezelf helemaal op de ander. “Wat is dat toch een fantastisch iemand.” En wordt jouw geluk alsnog afhankelijk van die ander…
Terugtrekbewegingen komen vaker voor dan je denkt. Of wilt.
In die terugtrekbeweging verlies je het contact met je eigen verlangen. En voel je de vreugde in je hart niet meer. Dit geldt voor jou als volwassene nu, in je dagelijks leven. Maar ook vroeger. Voor het kind dat je was.
Hersteltijd
Als volwassene kun jezelf hiervan bewust worden. En zul je na een korte hersteltijd opnieuw je verlangen naar buiten richten.
Voor een kind is dat veel lastiger. Om de simpele reden dat er nog te weinig bewustzijn zit op deze bewegingen in de binnen- en buitenwereld. Ze gebeuren gewoon. Het wordt zeker gevoeld Maar er is geen “hoe en waarom”. Dat maakt dat de stagnatie chronisch kan worden.
En daar kun je nu, als volwassene, nog steeds in vastzitten.
Ik kom je helpen
Slow Soul Diving onderkent deze dynamiek. En biedt met veelzijdige uitleg, nieuwe en beproefde ankerpunten, ervaringsgericht leren en werken, creatieve opdrachten en veel ruimte voor eigen onderzoek, een compleet pakket aan.
- je leert jezelf te bevrijden van oude stagnaties
- je krijgt inzicht in complexe situaties.
- je creëert ruimte en beweging in fixaties en patronen
- je wordt empowered door oefeningen en meditaties
- er is persoonlijke aandacht tijdens de online sessies
Dat geeft een enorme boost.
Resultaat
Je ziet in dat hetgeen gebeurd is, moest gebeuren. Moet gebeuren zelfs. En omdat je begrijpt dat je hersenen (en die van anderen) nu eenmaal vanaf de geboorte een bepaalde ontwikkeling doormaken, net als je bewustzijn, kom je tot
- nieuwe keuzes vergezeld van een inner smile
- meer empathie voor jezelf
- meer compassie voor anderen
Je ziet in, dat je gras niet kunt laten groeien door er aan te trekken. Je moet je gazon verzorgen met liefde. En voldoende goede voeding. Dat geldt ook voor je binnenwereld. Dat geldt ook voor jouw groeiproces.
Slow Soul Diving honoreert onze ontwikkeling. Honoreert de situatie waar we allemaal in verzeild zijn geraakt. En juist dat honoreren, dat “zien” zonder iets te “doen”, maakt dat zich van binnen een positief fundament kan ontwikkelen.
En dat, beste lezer, is een geweldige start om de “Best Friend” van je verlangen te worden.
Je loopt niet alleen

“De plek waar je nu bent, is niet altijd de plek waar je het contact met je verlangen voelt. Vaak ben je druk. Met van alles en nog wat. Bezig dingen op te lossen. Op weg naar iets. Misschien ben je herstellende. Of zit je vast in een lastige situatie. En zie je even niet waar het naar toe moet. Of weet je uberhaupt niet wat je wilt.”
Onderweg naar je verlangen
Ik denk dat je jezelf altijd ergens bevindt “onderweg naar je verlangen”. Of je dit verlangen nu helder voor ogen hebt of niet. En ik denk ook, dat zich op dit pad allerlei verstrikkingen en stagnaties laten zien. Obstakels. Sommige al eeuwen oud, andere wat verser.
Zo bevind je jezelf ongemerkt altijd ergens op de lijn tussen je verlangen en daar waar je in vastzit.
Om een beweging te kunnen maken op deze lijn en om te voelen dat er weer expansie mogelijk is, heb je iets nodig. Maar je hebt zelf al gemerkt dat hetgeen je nodig hebt niet altijd als vanzelfsprekend in je leven is verschenen.
Ik kom je helpen
Slow Soul Diving laat je zien en voelen hoe je weer in beweging kunt komen. Richting voelt. En inspiratie vindt je verlangen vorm te geven.
Ik noemde al de ervaringsgerichte aanpak. En ik voeg daar “het kunnen aanboren van hulpbronnen” aan toe. Hulpbronnen in je eigen (binnen)wereld. Iets waar ik verderop meer over vertel. En natuurlijk hulpbronnen in de buitenwereld. Ook in de vorm van de diverse contactmogelijkheden.
Gebruik maken van hulpbronnen betekent dat je met voldoende support weer tot verdieping, verzachting, beweging, plezier en zingeving komt in je leven.
Achteraf zul je zeggen: “hoe kan het, dat ik dit nooit eerder heb gezien?”
Heeft een pad een hart?
Het allerbelangrijkste van op pad gaan, is te kiezen voor een pad met een hart. Er zijn vele wegen. En uiteindelijk leiden alle wegen tot niets. Dat geldt zowel voor een weg zonder hart als een weg met een hart.
Bij een pad met een hart, voel je dat het om jou gaat. Het pad heeft het beste met je voor. Dat is wat ik via Slow Soul Diving hoop over te brengen. Je zult voor jezelf moeten voelen of het pad, wat ik aanbied, met je resoneert.
Neem je mij mee tijdens je duik? Tijdens je avontuur? Jouw duik, waar je vreemd genoeg uiteindelijk weer aankomt op de plek waar je vertrokken bent. Maar nu met het gevoel dat alles nieuw is. Met een gevoel van herkenning. Vitaal. En met levensvreugde.
In 7 dagen 10 stappen verder
Via de gratis introductie Dive kun je in kort tijdsbestek kennis maken met wat Slow Soul Diving te bieden heeft, waarbij ik zeg:
”Maak die duik. En als je zin hebt, leer dan onderweg ook het potentieel van je verlangen kennen. En te belichamen. En word daar de “Best Friend” van!”
Ik wens je een inspirerende duik! En…tot snel!
In 7 dagen 10 stappen verder?
