
Voor wie is Slow Soul Diving?
Heb jij interesse in bewustwording vanuit een holistische en geïntegreerde benadering? Waarbij je naast je lichaam en emoties ook je psyche meeneemt in je onderzoek?
Dan zit je helemaal goed bij Slow Soul Diving.
Ben je verder geïnteresseerd in energetische psychologie? Ik laat je zien hoe dit gebied in verbinding staat met de hierboven genoemde aspecten.
Via woord, beeld en geluid laat Slow Soul Diving je ervaren, ontdekken en onderzoeken hoe de dingen in jouzelf werken. Educatief. Creatief. Meditatief. Dat zijn onder andere de woorden die passen bij mijn aanpak.
Relaties
Slow Soul Diving kijkt niet alleen intrapsychisch.
Er wordt ook gekeken naar
- relaties
- familie- en werkdynamieken
- overgenomen gevoelens
- overgenomen trauma
Want laten we eerlijk zijn: je bent vaak gefocust op de ander en/of de relatiedynamiek. En minder op je binnenwereld. En dat heeft een reden.
Ik laat je zien en voelen op welke manier je bent gaan opereren in al deze compexiteiten. En hoe het anders kan. En hoe je lichaam, emoties en psyche hierin geworden zijn. En kunnen zijn.
De rode draad: je verlangen
Door alle Dives heen speelt je verlangen een belangrijke rol.
Zonder
- het opruimen van blokkades
- inzicht krijgen in oude pijn
- het leren hoe je jezelf kunt reguleren
- de diverse manieren van empowerment
blijft alles bij het oude.
Je komt misschien door lezen over verschillende onderwerpen in je hoofd tot een nieuwe beweging. Maar dat is niet voldoende. Juist door actief innerlijk werk ontwikkel je de capaciteit je verlangen vorm te kunnen geven. Er is ruimte voor gekomen. Vanuit een belichaamd bewustzijn. Want dat brengt de benodigde energie. En moed. Om noodzakelijke stappen te gaan maken.
Persoonlijke ontwikkeling
Maar..ook als je focus niet direct op je verlangen ligt en je wilt meer bewustzijn ontwikkelen op het gebied van
- Body & Mind
- ontwikkelingspsychologie
- mediteren op een lichaamsgerichte manier
- het werken aan iets persoonlijks
heeft Slow Soul Diving je veel te bieden.
Ik geef hieronder een overzicht, waarbij ik me richt op drie gebieden:
- persoonlijke ontwikkeling en zelfregulering
- meditatie
- manifesteren van je verlangen
PS Binnenkort komt er ook een overzicht van andere activiteiten en focuspoints
Persoonlijke ontwikkeling, stressmanagement, zelfregulering en ontwikkelingstrauma
Persoonlijke ontwikkeling
Waar denk jij aan bij de kreet “persoonlijke ontwikkeling?” Vraag het 100 mensen en je krijgt 100 verschillende antwoorden.
Vanuit Slow Soul Diving snap ik dat persoonlijke ontwikkeling ook een heel persoonlijke zaak is. Ik begin daarom bij iets wat een vrij algemeen karakter heeft:
“Hoe ontwikkelen de hersenen zich vanaf de geboorte. En hoe zie je dat terug in de hele ontwikkelingspsychologie. Zowel in je binnenwereld alsook in je relaties? “
Proces beschrijving
Doordat ik deze processen objectief beschrijf, raakt dit direct aan je persoonlijke verhaal. Want het mag zo zijn dat de ontwikkeling van de hersenen bij iedereen overeenkomsten vertoont; we groeien allemaal op in een verschillende context.
Door mijn benaderingswijze komt er van alles in beweging in jouw eigen binnenwereld.
Ik help je vervolgens hier orde in aan te brengen via:
- creatieve opdrachten
- lichaamsgerichte oefeningen
- meditaties
- integratie
- online support op je proces
Als je dit op je in laat werken, denk je: “gaaf”. En “dat klinkt intensief”. En dat is allebei waar.
Om het geheel een juicy en behapbaar karakter te laten behouden, heb ik de Dives daarom opgedeeld in verschillende hoofdstukken.
Dat is niet zo nieuw. Wel, dat ieder hoofdstuk een eiland op zich is. Met een begin en een eind. En apart aan te schaffen.
Zo kun je telkens in 1-2 weken veel leren en oefenen met betrekking tot jouw onderwerp.
Stress-management
Je weet waarschijnlijk zelf wel hoe lastig het is om contact te maken met jezelf (en de ander!) als je gestrest bent. Onder het kopje “Visie” vind je mijn benadering aangaande stress en relateren terug.
Het belangrijke principe van zelfregulering vind je in alle Dives terug
- je onderzoekt de juiste ingang om allereerst te komen tot een vorm van ontlading of oplading
- je kijkt vervolgens naar manieren van contact en samenwerking om te komen tot een grotere openheid en een inner smile
- ik reik je tools aan om de zelfregulering, die zo tot stand komt, uit te breiden
Stressmanagement betekent: leren hoe je zenuwstelsel werkt. Dit honoreren. En vervolgens de wijsheid hebben zorg te dragen voor de juiste stappen om rust dan wel activiteit tot stand te brengen.
Je begrijpt ongetwijfeld dat mijn ervaringsgerichte aanpak hierin een uitkomst biedt.
“Adem en, adem uit” en “grond jezelf”.
En vanuit Slow Soul Diving doe je dat op heel veel verschillende manieren.
Linken kunnen leggen tussen lichaam en geest, gevoel en verstand
Je verstand zegt het een. En je hart zegt het ander. En je onderbuik-gevoel doet ook nog eens mee…
Als je ooit voor grote keuzes hebt gestaan in je leven, dan weet je wat voor een conflict dit intern op kan leveren. Voordat je uberhaupt komt tot maken van een (juiste) beweging.
“Lichaam en geest zijn een”
Je kent de uitspraak. Vanuit je afgesplitste manier van denken en voelen zal het echter eerder tot een conclusie komen op dit gebied dan tot een actieve beleving.
Slow Soul Diving onderkent daarom eerst de afsplitsing. Honoreert deze ook. Dit honoreren is het startpunt voor je duik. Waarbij er steeds meer bewustzijn verkregen wordt over de samenwerking tussen lichaam en geest. En op welke manier ze elkaar beïnvloeden.
Maakt dat je keuze-proces minder pijnlijk? Nee, niet altijd. Maar wat er wel gebeurt, is dat je jezelf terugvindt in dit proces. En je verlangen voelbaar wordt.
Alle Dives zijn vanuit deze visie geschreven.
En dat voel je.

Relaties en systemen
Als je om je heen kijkt, dan zul je merken dat je altijd onderdeel bent van een systeem. Of het nu gaat om
- je relatie
- het gezin van herkomst
- je werk
- de buurt waar je woont
- een opleiding
- etc
…je neemt altijd een bepaalde positie in binnen een systeem.
Relaties en een relatiedynamiek zijn vaak het onderdeel van een gesprek. Waarbij je uit probeert te vissen “wat er aan de hand is”. Met de ander. Met de dynamiek. Met jezelf.
Binnen dit hele spectrum focust Slow Soul Diving zich op een viertal aspecten
- welke manieren zijn er om onder de radar te kijken
- onderscheidingsvermogen aanbrengen in complexe relaties
- wat kun je doen als je te maken hebt met trauma van anderen, waar jij verstrikt mee bent geraakt
- welke “driehoek” speelt er mee in jouw relatie (en wat is daarin je favoriete positie)
Verstrikking
Dit alles mag nog wat ondoorzichtig klinken. Maar het komt er op neer, dat je jezelf leert te bevrijden uit een verstrikking. Iets waar je in vast bent komen te zitten. Iets wat je veel energie kost. Iets wat je ergens niet begrijpt. En iets wat maakt dat je het contact met je verlangen uit het oog bent verloren.
Hoewel je altijd onderdeel bent van een relatie, begin ik niet direct met dit thema. Eerst is het zaak om tot een bepaalde mate van zelfregulering te komen, Dat geeft ruimte om dieper te duiken. In die diepte kom je bovenstaande tegen. In jezelf en de ander.
Handvaten en tools
“Hoe ga ik in hemelsnaam orde aanbrengen in dit alles? Hoe weet ik nou wat voor mij werkt”, kun je jezelf afvragen als je het voorgaande hebt gelezen.
Mijn antwoord is: “vertraag waar nodig”. Doe op je gemak de oefeningen, creatieve opdrachten en meditaties. Herhaal wat goed voelt. Schrijf dingen op. Maak je eigen Journal. En doe mee met de online sessies. Ik ben er voor je om je te helpen. En ondersteunen tijdens je duik. Dat geeft richting. En focus.
Als je voldoende weet te vertragen, dan gaat dat je helpen. En de Dives zijn zo opgebouwd, dat je zult merken dat je telkens met veel plezier terug te keert naar een volgende paragraaf.
Leuke bijkomstigheid is
Ik heb de Dives zo opgebouwd dat zowel mensen die meer “bottom-up” georienteerd zijn (met een voorkeur voor het lichaam als ingang) als mensen die meer “top-down” georienteerd zijn (met een voorkeur voor een meer mentale ingang) beiden aan hun trekken komen.
Samen groeien
Niet altijd, maar soms wel: contact met anderen tijdens je groeiproces kan stimulerend werken. En je inspireren ook met andere ogen naar je eigen proces te kijken.
Online sessies voorzien in deze behoefte. Als je het leuk en nuttig vindt: doe mee. Leer ook anderen kennen.
En wie weet vind je een vast sparring-maatje.
Slow Soul Diving voegt iets toe: het contact met jouw binnenwereld
Meditatie
Een nieuwe benadering
Waarom lukt het de een wel om op een meditatiekussen terecht te komen, de ogen te sluiten en later verkwikt de dag in te gaan. Met een nieuw inzicht. En de ander niet?
Waarom zweert de een bij een lichaamsgerichte benadering. En de ander niet?
Het antwoord daarop is: “omdat we allemaal een verschillende ingang nodig hebben op onze duik naar binnen”.
Vind de juiste ingang
Die ingang bestaat uit het toelaten van informatie van buitenaf. Via je zintuigen. Of via een herinnering. Een fijne herinnering bij voorkeur.
Ik besteed eerst aandacht aan het vinden van de juiste ingang. Je doet dat in de Gratis Introductie Dive. En later heel uitgebreid in de Dive In, een Verdere Kennismaking. Maar speciaal voor jou ook via de gratis meditatie, die je hieronder kunt beluisteren.
Mijn lichaamsgerichte aanpak
Via de juiste ingang leer je jouw lichaam te betrekken bij je meditaties. Maar waarom zou je dat doen?
Wanneer je gaan mediteren kom je altijd stagnaties tegen in je systeem. Plekken waar contraherende en expanderende bewegingen vast zijn komen te zitten. Die zich uiten in fysiek, emotioneel en mentaal ongemak. En dat geeft dat bekende onrustige gevoel.
De spirituele laag
Vreemd genoeg kom je de twee bewegingen van contractie en expansie ook tegen als je op een meer spirituele laag van jezelf aankomt.
Ik betrek daarom je lichaam bij de meditatie, zodat je op een veilige en gegronde manier de diepte in kunt duiken. Hierdoor empower je jezelf aan de ene kant. En kun je inzicht krijgen in iets waar je moeite mee hebt aan de andere kant.
Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Leer te mediteren met je lichaam als basis

Manifesteren van je verlangen

Een verlangen leeft in jou
Krijg jij ook soms de kriebels als je iets leest of hoort over “het manifestatieproces”? Positief. Of negatief? Ik wel.
Ik heb vanuit mijn eigen ervaring dit complexe proces beschreven in de Dives. Geholpen door een aantal mensen die er iets over te zeggen hebben.
Ik kwam, kortgezged, tot een eerste conclusie.
“Het kunnen gaan manifesteren van je verlangen begint bij het ontdekken dat dit verlangen in je leeft. In jou. En dat het wacht om zich uit te drukken in de buitenwereld. Het kunnen gaan manifesteren van je verlangen betekent ook dat je durft te vertragen. En dat je eerst leert je verlangen in je binnenwereld te voelen en te voeden“
Zonder brandstof geen vuur
Tijdens dit proces ontwikkel je de moed om blokkades, verstrikkingen en demonen, die je onvermijdelijk tegenkomt, onder ogen te zien. Waardoor je brandstof genereert om het vuur van je wil aan te steken.
Dit intensieve groeiproces creëert innerlijk de ruimte om ook het potentieel van je verlangen te onderzoeken. En te gaan belichamen.
Het potentieel van je verlangen
Het potentieel van je verlangen is vormloos. En bestaat uit de vele mogelijkheden die het in zich heeft. Mogelijkheden waaruit jij uiteindelijk een keuze maakt. Om vervolgens stappen te gaan zetten dit verlangen vorm te geven. In de buitenwereld.
Het geheim zit ‘m daar, dat je leert te opereren vanuit de energie van het verlangen in je binnenwereld. Dat je start bij de trillingslaag van het potentieel. Het potentieel dat je leert te belichamen via opstellingswerk en meditatie.
Het geheim zit ‘m daar dat je door dit innerlijk werk in staat bent je verlangen en het potentieel daarvan in je binnenwereld te voelen. Te voeden. Zo trek je de juiste omstandigheden en mensen om je verlangen verder vorm te geven.
Dit maakt het proces niet zozeer moeiteloos. Maar door zo te werk te gaan, voelt het wel heel organisch aan.
Je zit in de flow. Jouw flow.
Haal diep adem, vat de moed en neem de duik richting je verlangen